Hva er Massive Open Online Courses?

Massive Open Online Courses, eller MOOC som vi vil kalle det fremover, er en gratis nettbasert løsning for høyere utdanningsinstitutter og de som er interessert i ekstra eller tilleggsundervisning. På nettsidene til MOOC kan du finne en rekke kurs på universitetsnivå i flere ulike fag som du kan ta uten å møte opp til fysiske forelesninger i trange rom.

MOOC tilbyr kurs fra alle mulige universiteter og høyskoler, fra UiT i nord eller Oslo Met i sør. Det eneste du trenger for å ta en av kursene i for eksempel ExPhil eller Hjerte-Lunge-fysiologi er en innlogging til Feide eller annen innlogging fra skolen din. Ta kontakt med studieveileder hvis du har problemer med å logge inn på MOOC.

MOOC kursoversikt

På MOOC sine sider vil du finne et enormt utvalg med kurs på fag i alle mulige studieretninger. Du kan få kurs på emner som ExPhil, eller veldig nisjefag som Epilepsi og helseveiledning. Foreleser eller nettsiden til faget ditt informerer ofte om du kan finne faget på MOOC, eller så kan du gjøre et raskt søk på siden selv.

Uansett hvilket fag du velger vil du få en gjennomgang fra første til siste kapittel relevant for ditt pensum. Kursene kan gjerne bestå av forelesninger og tekster for hvert kapittel. Deretter vil det gjerne komme testspørsmål og skriveoppgaver slik at du kan vite at du henger med i kurset. Noen få kurs kan til og med tilby gruppediskusjoner.

Fordeler

Fordelen med MOOC er at du kan gjennomføre kurs når som helst og hvor som helst, så lenge du har tilgang til internett. Du kan spille av de videoene du ønsker, sette forelesningen på pause, spole tilbake og ta toalettpauser når du selv ønsker. Forelesningene er også alltid tilgjengelig, slik at du slipper å bekymre deg for å rekke forelesningene tidlig mandag morgen.

Gode oppgaver som lastes opp på nettsiden er også et nyttig verktøy fra MOOC for maks læringsutbytte. Gjennomfører du disse, får du en viss tanke om hvordan du ligger an i kurset, og før eksamen. Flervalgsoppgavene gir deg en rask og konkret tilbakemelding uten at du trenger å dekode tilbakemeldinger fra lærere, hvis du i det hele tatt får dette.

Ulemper

Selv om det er behagelig å lære seg kjemi hjemme fra sofaen i pyjamasen finnes det ulike ulemper med MOOC. Denne læringsmodellen krever at du har kontroll over egen tidsforbruk og klarer å prioritere skolen. Siden det med MOOC ikke er noe press fra venner om å møte opp til forelesninger, er det ingen som passer på at du faktisk følger med på forelesningene.

Selv om det ikke skjer så ofte er spørsmål en viktig del av forelesninger på universiteter. Toveiskommunikasjon mellom foreleser og student gjør undervisningen til en interaktiv læringsmodell. Deltar du aktivt i forelesningene vil utbyttet bli mye større og du vil huske mer fra undervisningen. Du kan også få svar på spørsmål fra en profesjonell umiddelbart, uten å måtte lete etter spørsmålene selv.

Konklusjon

Har du kontroll over egen tidsforbruk og klarer å prioritere skole er MOOC et perfekt alternativ for deg. Hvis du ikke klarer å sette grenser for deg selv er nok ikke dette metoden for deg. Følger du et kurs uten krav om oppmøte kan det fort bli fristende å sluntre unna, eller å ikke gjennomføre hele kurset for seg selv.

Oppsummering

MOOC er et nettbasert hjelpemiddel som tilbyr kurs fra alle mulige undervisningssteder for høyere utdanning i Norge. Her kan du finne alt fra kjemi til forelesninger i ExPhil. Du trenger en innlogging fra ditt undervisningssted for å kunne logge inn på nettsidene til MOOC, men etter dette er det fritt fram med tanke på hvilke kurs du vil gjennomføre.