Læring gjennom utfordringer er morsomt!

Det er mange egenskaper og mye ny kunnskap du kan få bruk for i livet ditt, uansett om det har en praktisk verdi eller det betyr noe for deg personlig. Derfor bør du gi deg selv små utfordringer hele veien, for så å belønne deg selv om du klarer å følge din egen plan. Det finnes kurs for det aller meste du kan tenke deg. I tillegg er det nok av nettsider og bøker som nærmest renner over av nyttig kunnskap, så lenge du vet hvor du skal lete. Det første steget er det vanskeligste, men det er verdt det.

Nye vaner i hverdagen

Skal du lære noe nytt må du få det inn som vaner i hverdagen. Det nytter ikke å bare prøve litt, for så å bare legge det fra seg igjen. Vil du for eksempel bli en bedre kokk og samtidig oppdage nye smaker? Da kan du for eksempel gi deg selv en utfordring ved å lage en helt ny rett hver uke, som du aldri har verken laget eller smakt tidligere. Jo mer forskjellig fra det du vanligvis lager og spiser det er, jo bedre. Dette kan også være en god unnskyldning for å be venner på middag hos deg.

Få med en venn

For det meste er lettere om du gjør det sammen med noen andre. Alt fra boksirkler til symøter og joggegrupper er gode eksempler på dette. Om den du lærer noe nytt sammen med er erfaren er det fint, for da kan du få mange gode tips og triks fra dem. Men har du en venn som er like fersk som deg selv kan det også være en fordel, for da kan dere begge trekke hverandre opp. Dessuten kan det være litt ekstra spennende å gjøre en konkurranse ut av prosessen så – lenge ingen av dere er dårlige tapere, selvfølgelig.

Ut av komfortsonen

Å ta imot nye utfordringer betyr at du må komme deg ut av den komfortable sonen du kanskje er vant til å være i, ellers hadde det jo ikke vært særlig utfordrende. Du føler deg kanskje på tynn is til å begynne med, men alle må begynne et sted. Lærer du for eksempel et nytt språk bør du prøve å snakke det så ofte som mulig – uansett om du er på ferie eller møter noen som har dette språket som morsmål. Lærer du deg keramikk kan du gi bort noen av verkene dine i gave, det verste du kan gjøre er å ikke vise deg fram.

Personlig utvikling

Selvfølgelig er det fint med nye hobbyer, ny kunnskap og nye ferdigheter. Det viktigste er allikevel følelsen av mestring som følger med det å klare noe nytt, eller det å ha utfordret deg selv og fullført oppgaven. Maleriene du endte opp med etter malerkurset er kanskje fine å ha på veggen, men vennene og bekreftelsen du fikk underveis kan være noe du tar med deg resten av livet. Du kommer kanskje ikke til å få bruk for selve dykkingen du lærte deg i hverdagen, men opplevelsen av å oppleve havet under overflaten kan ha gitt deg et nytt syn på verden vi lever i.

Bare gjør det

Så hva venter du egentlig på? Bare finn noe som virker spennende og utfordrende, og kast deg ut i det. Det verste som kan skje er at du blir en erfaring rikere, og finner ut hvor dine egne grenser går. Sannsynligvis klarer du mye mer enn du egentlig tror fra før av, men det vet du ikke om du aldri prøver. Som kjent lever vi bare en gang, og hver dag er en ny mulighet for å lære noe nytt. Og husk at ikke alle er nødt til å hoppe i fallskjerm for å få en spennende utfordring.