Opptak av forelesninger?

Det er mange forelesninger ved ulike høyskoler og universiteter som er tilgjengelig som opptak i etterkant. Dette er faktisk en trend som begynner å bli mer og mer vanlig. Som oftest innebærer dette at forelesningen blir lagt ut som et lydopptak synkronisert med presentasjonen som ble gjort i for eksempel Power Point. Men videoopptak fra rommet forekommer også iblant.

Dermed betyr det at studentene som gikk glipp av forelesningen fortsatt kan få den med seg, og at de som var der og ønsker å høre den igjen får muligheten til det. Studerer du, eller skal du studere, og føler du at dette er noe som kan være aktuelt for deg? Da bør du sjekke hva praksisen er ved akkurat din skole.

Ditt eget tempo

Når du tar høyere utdanning er det flere utfordringer som følger med, og som du kanskje ikke er forberedt på. Klassene er større enn på videregående eller grunnskolen, og de er mer varierte når det kommer til alder og tidligere utdanning blant studentene. I tillegg kjenner du ikke foreleseren like godt, og det er en høyere terskel for å be vedkommende gjenta noe.

Om dette er et problem for deg kan det være veldig nyttig med et opptak av forelesningen å forholde seg til. Da kan du nemlig høre på den i ditt eget tempo, og hoppe tilbake om noe går litt for raskt og du vil ta notater. Dessuten er det luksus å kunne pause forelesninger for å ta deg en dopause eller hente mer kaffe.

Repetisjon er viktig

De fleste som studerer eller har studert har nok merket dette veldig godt; det å friske opp og repetere noe før en eksamen eller annen prøve er alfa og omega. Selv om du kunne noe ut og inn for tre måneder siden så betyr nemlig ikke det at det kommer av seg selv når du først sitter der.

I disse tilfellene er opptakene veldig gode å ha. Kjenner du til stoffet fra før av så trenger du ikke følge like nøye med. Derimot kan du høre på et tidligere foredrag mens du for eksempel sitter på bussen eller jogger deg en tur. En gjennomlytt på sengen før du sover skal også være veldig effektivt for å huske så godt som mulig.

Ulempene med opptak

Samtidig bør du ikke gjøre deg selv altfor avhengig av å kun høre på opptak fra forelesninger. For selv om det å bryte inn med spørsmål underveis kan være vanskelig for mange så er det andre som er avhengig av å ha muligheten. Og denne er selvfølgelig ikke der lenger når du sitter hjemme alene med datamaskinen eller telefonen din.

I tillegg mister du muligheten til å diskutere forelesningen rett etterpå med andre studenter. Har en av vennene dine forstått noe du ikke forsto eller omvendt, så er det gull verdt å kunne prate om det mens foredraget fortsatt er ferskt i minne. Dessuten er det flere professorer som tar seg tid til spørsmål på tomannshånd etter forelesningene sine.

Egne opptak

Om skolen din ikke tilbyr lyd eller video av forelesningen i etterkant, men du fortsatt ønsker å bruke dette som et hjelpemiddel, så kan du eventuelt ta opp lyden selv med mobilen din. I så fall må du sjekke dette med foreleseren din på forhånd for å være på din sikre siden. Både med tanke på skolens regler og foreleserens egne ønsker.

Video er fremtiden

Vi beveger oss stadig mot en fremtid hvor film og video blir mer vanlig i undervisningen. En ting er å kunne høre igjennom forelesninger på nytt etter at du har vært til stede. I tillegg er det nemlig flere og flere typer av kurs og utdanning du kan ta hjemme i din egen stue, mens du alt du trenger leveres via video.